-
۱۲۶
اگر به طور خلاصه و ساده بخواهیم موسیقی را تعریف کنیم همانند تعاریف مدرسه ای میتوانیم بگوییم :
"هنر بیان احساسات از طریق صدا را موسیقی میگویند."
پس موسیقی یک هنر است! و ورود به دنیای آن نیازمند نگاه هنری و نگاهی بدیع و خلاقانه است.موسیقی سر و کارش با احساسات است. جایی که زبان و کلام نمیتواند چیزی بگوید موسیقی میتواند جولان دهد و هر آنچه هست و نیست را بگوید.فرض کنید در لحظات حساس زندگی ، موسیقی متن نیز پخش میشد! آنگاه انگار همه چیز بهتر احساس میشد!
اما موسیقی نیز مانند رشته های دیگر از بخش های مختلفی تشکیل میشود و برای یادگیری آن باید دانش موسیقی و احساسات را باهم تلفیق کرد و دانش یا احساس به تنهایی نمیتواند کافی باشد.
برای پیاده کردن احساساتمان در قالب موسیقی نیازمند دانش آن ، و برای پیاده کردن دانش موسیقی نیازمند احساسمان هستیم.پس دانش و احساس برای نواختن یک اثر لازم هستند.حال برای خلق یک اثر جدید میتوانیم خلاقیت را نیز به کار بگیریم.
به مجموعه ی دانش و قوانین و قواعد موسیقیایی که به ما راه و روش استفاده از این هنر را نشان میدهند ،" تئوری موسیقی" گفته میشود.
اگر بخواهیم موسیقی را در دو کلمه تعریف کنیم میتوانیم بگوییم : صدا + ریتم
یا به تعبیر بهتر ، عوامل تشکیل دهنده ی موسیقی صدا و ریتم هستند.
اما صدا چیست؟صدا نتیجه ی حرکت ارتعاشی است که به وسیله ی گوش احساس میشود.
صداهایی که دارای ارتعاشات منظم و متناوب هستند صداهای موسیقیایی ، و آن هایی که دارای ارتعاشات نامنظم و نامتناوب هستند صداهای غیر موسیقیایی هستند.
به طور کلی صداها دارای 4 ویژگی هستند :
-زیرایی : به معنی نازک یا کلفت بودن صدا و به تعبیر درست تر، زیر یا بم بودن صدا – مثل تفاوت صدای یک کودک دختر با یک مرد بالغ!
-شدت : به معنی قوی یا ضعیف بودن صدا – مثل تفاوت آرام صحبت کردن با فریاد زدن!
-دیرند یا کشش : به معنی کوتاه یا طولانی بودن صدا از لحاظ زمانی – مثل زمانی که آواز میخوانیم.بعضی کلمات را بیشتر میکشیم و بعضی را کمتر.مثلا یکبار میگوییم تــو و یک ثانیه آن را نگه میداریم و یکبار میگوییم مَـــــــــن و چهار ثانیه آن را طول میدهیم!
-طنین یا رنگ : به معنی رنگ و جنس صداها - مثل تفاوت جنس صدای پیانو و گیتار!
ریتم چیست؟ نخستین عامل اصلی در موسیقی که به آن حرکت میدهد و متشکل است از کشش ها و سکوت ها که بر روی ضربان ها و پالس های متساوی حرکت میکند.در سطوح بعدی بیشتر و کاربردی تر با ریتم آشنا میشویم.
*کپی با ذکر منبع مجاز است*